Salaktalanítás, tisztítás csalánteával

csalan

A csalán gyógyhatásai régóta ismertek, már ősidők óta alkalmazzák a növényt a gyógyászatban. Nagymamáink megtanultuk, hogy a csalánt nem fogjuk meg, mert az viszkető és égető érzést kelt a bőrön, de azt is megtanultuk, hogy a csalán kiválóan tisztít, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, gyógyítja a reumát és a köszvényt, és különféle bőrpanaszokra is kiváló.

A csalánt legtöbben a salaktalanító hatása miatt fogyasztják, ugyanis a növény vizelethajtó hatása rendkívüli módon és gyorsasággal tisztítja ki a szervezetet. Amellett hogy tisztít, méregtelenít is, és a vérre is jótékony hatása van. A csalántea általában a tisztítókúrák része, hiszen a vizelethajtó és az anyagcsere fokozó hatása kiválóan hat a szervezetre.

A csalánteából érdemes napi 2-3 bögrével elfogyasztani, ettől több nem ajánlott, hiszen a csalántea nagyobb mennyiségben különféle gyomorpanaszokhoz és bélpanaszokhoz vezethet. Fontos tehát, hogy betartsuk a napi maximális mennyiséget. Amitől nem kell megijedni a fogyasztás első napjaiban, hogy a vizelet erős szagú és sötétebb színű lesz, ez annak az oka, hogy a méreganyagok elkezdenek távozni a szervezetből. A csalánteát érdemes minimum 2-3 hétig fogyasztani, de míg más teáknál ennyi idő után szünetet kell tartani, addig azt mondják a gyógynövényszakértők, hogy hosszabb ideig is fogyasztható a csalán, csupán pótolni kell a szervezetből kimosott tápanyagokat.

Vélemény, hozzászólás?