Italok nyomában a koboldok földjén

2024.09.20.
Italok nyomában a koboldok földjén
20
Views

Tegyünk egy kis történelmi utazást most!  Ha azt mondjuk, hogy van egy közkedvelt ital, aminek a skót és amerikai változata ismert, de az eredeti verziója ír volt, tudjuk-e miről van szó? Nem biztos.

Pedig ez a whisky vagy whiskey, ami között bizony nagy különbség lehet. Míg Skóciában inkább a blendelésre, azaz a keverésre fordítanak nagyobb figyelmet, addig az írek a gyártási, lepárlási folyamatra koncentrálnak jobban.

A Drinkmix Jameson whiskey kínálatával most bárki izgalmas ízutazást tehet az ír koboldok szerencsét hozó, négylevelű lóherés földjén.

Az ír whiskey története

Írország és az ír whiskey története összefonódik, mondhatni kéz a kézben jár. Már a VI. század óta folyik lepárlás a 70 000 négyzetméternyi zöld szigeten. Vallásos szerzeteseknek köszönhető a technológia őse, mert ők parfüm, az “Eau de Vie”, vagyis az “Élet vize” készítéséhez alkalmazták.

Az „Élet vize” gael, azaz ősi ír fordítása az „Uisce Beatha” (Ishka Ba-ha), melyből az idők során a ma ismert „whiskey” szó kialakult. Az első írásos feljegyzések 1324-ből származnak, ahol már italként említik.

A 19. században Írország a whiskeygyártás 60%-áért felelt világviszonylatban, kihasználva a gőzerő adta technológiai lehetőségeket. Ez a mennyiség az ír polgárháború, a világháború és az amerikai szesztilalom hatására a későbbiekben jelentősen visszaesett.

Miért más a név?

Whiskey vagy whisky? Az írek egy plusz “e” betű hozzáadásával írják a skótokkal ellentétben a whiskey szót. Úgy tartják, hogy 19. századra a skótnál jobb minőségű volt az ír, amit így, a “e” hanggal szerettek volna megkülönböztetni az ír lepárlóüzemek. Manapság már bármelyik írásmód elfogadott az üvegeken, nem befolyásolja a minőséget.

Miben különbözik az ír whiskey?

Az ír whiskey is gabona, főként árpa, kukorica, víz és élesztő felhasználásával készül. Korábban a fő különbség a malátázatlan árpa használata volt, melytől diós, olajos aromajegyeket kapott ez a stílus.

Az ír whiskey esetében legalább három éves érlelés, míg skót vonalon csupán kettő év elég lehet a palackozás előtt. A prémiumszegmensben a több éves érlelésre esküsznek azért a lepárlók.

A hosszabb érlelés lágyabb ízvilágot, a tőzegeletlen árpa pedig a füstös aromák elmaradását okozza a skót ízvilággal szemben.

Az ír whiskey következő típusait különböztethetjük meg készítésük alapján:

  • Pot Still – itt jellemző malátázott és nem malátázott árpa használata, többnyire szintén malátázatlan kukoricával, kétszer, de inkább háromszor desztillálva.
  • Irish Malt – 100%-ban malátázott árpával, kétszer, de inkább háromszor desztillálva készül.
  • Irish Grain – maximum 30% malátázott árpából készül, kiegészítve malátázatlannal és más nem malátázott gabonafélékből, mint a kukorica és búza készül, oszlop lepárlókban desztillálva.
  • Blended Irish – kettő, vagy több eltérő típusú whiskey keveréke tetszőleges arányban.

Válogass bátran a Drinkmix gazdag ír whiskey kínálatából, és garantáltan érezni fogod a különbséget!

Rovat:
Egyéb · Üzlet