Karóra: Kiveszed a zsebedből és a csuklódra rögzíted, nem?

2022.03.22.
Karóra: Kiveszed a zsebedből és a csuklódra rögzíted, nem?
123
Views

A karóra egy kis méretű hordozható óra, amely képes megjeleníteni az időt és bizonyos esetekben a napot, a dátumot, valamint a hónapot és az évet.

Kezdetben az órát zsebben hordták, de a modern időkben az óra egy csuklón hordható időmérő eszközzé vált. Innen kapta a nevét – karóra -, ami napjaink egyik legnépszerűbb elnevezése lett. Az első karórát Patek Philippe találta fel a tizenkilencedik század végén. Karóraként az órára akkoriban női kiegészítőnek tekintették.

A huszadik század elején megjelentek az első férfi karórák

Egészen addig, amíg Alberto Santos Dumont nem kérte meg barátját, Louis Cartier-t, hogy egy könnyen használható karórát készítsen neki, nem beszélhetünk férfi karóráról.

Cartier válaszul egy bőrpántos karórát készített neki, ezzel a férfi karóra a huszadik század elején végre megjelenhetett. Az óra csuklón viselésének előnyeit először azok a férfiak értékelték, akik a fronton viselték az első világháború alatt. Nem kellett a zsebükben tapogatózniuk, hogy megnézzék, mennyi az idő, hanem csak rápillanthattak a karórájukra, hogy megbizonyosodjanak róla. Ekkor terjedt el a férfiak között és a legtöbb férfi azóta is a csuklóján viseli óráját.

A mai karóra távol áll a huszadik század elején használtaktól, és sokkal bonyolultabb funkciókkal rendelkezik, több funkciót kínál, mint az alapvető időmérési képességekkel rendelkezők. Ilyen például a kronográf, ami valójában azt jelenti, hogy az óra stopperként is működhet, és holdfázissokat is képes megjeleníteni a számlapján.

Ezen túlmenően a karóra kronométer elnevezést is kaphat, ami azt jelenti, hogy az óra mozgását, haladásból fakadó eltérését tesztelték, és bizonyos határokon belüli pontosságára tanúsítást is adtak ki.

A huszadik század végéhez közeledve a svájci óragyártókat felrázták az új trendek, amelyekben az analóg órákat elavultnak tekintik. Megalakult a Swiss Watch Company vagy a SWATCH, és sok grafikus tervezőt alkalmaztak az új arculat megtervezéséhez. Ez nagy változást hozott az óragyártásban.

Addig ékszerként vagy gyűjthető műalkotásként kezelték, viszont innentől a karórák piaca nyitottá vált az olcsó, de pontosabb órák előtt, de nem korlátozta a rendkívül drága órák piacát, melyek maradtak továbbra is ún. személyes díszek, a férfi kevés ékszereinek egyike.

Címkék:
· · ·