Hogyan illeszkedik a napenergia a fenntartható fejlődési célokba?

2021.12.08.
Hogyan illeszkedik a napenergia a fenntartható fejlődési célokba?
359
Views

A napelemek, pontosabban a naperőművek a világ megújuló energiaforrásaivá válnak.

A naperőművek hatalmas részét képezik annak az iránynak, hogy a tiszta energia valósággá váljon a világ számára. Kiváló megújuló energiaforrást jelentenek, mert olcsóbbak és tisztábbak, mint a fosszilis tüzelőanyagok, könnyen karbantarthatók és telepíthetők közüzemi igények kielégítésére vagy családok, háztartások számára.

Bár a napenergia komoly anyagi kötelezettségvállalást jelent sok lakástulajdonos számára, végül is jó pénzügyi befektetés, mert azonnal pénzt takarít meg a villanyszámlákon, növeli a lakás értékét és megvéd az energiaárak emelkedésétől.

Azok számára, akik nem rendelkeznek otthonukkal, az olyan lehetőségek, mint a közösségi naperőmű, egyre életképesebbek.

Világszerte sok fejlődő ország teljesen kihagyja a nagyméretű hálózatokat,

és helyette napelemeket telepít otthonára, hogy helyi mikrohálózatokat hoz létre.

Egyes kritikusok azzal érvelnek, hogy a napelemekben található nyersanyagok kitermelése, valamint a kevés lehetőség a panelek felelősségteljes újra-hasznosítására élettartamuk lejárta után, meghaladja a napenergia hasznosításának előnyeit.

De fontos megkülönböztetni az egyéb alternatívák, például a fosszilis tüzelőanyagok kockázatát. A fosszilis tüzelőanyagok egész életciklusuk során szennyezik a környezetet, a bányszattól, a szállításon át az üzemanyag-égetésig. Használatuk nem illeszkedik a globális fenntarthatósági célok közé, mert veszélyeztetik létünket, az éghajlatváltozás fő okozói.

Ezenkívül, mivel a napelemek csak az utóbbi években váltak egyre népszerűbbé, a napelemek, szolárpanelek újra-hasznosítására eddig nem volt igazán szükség, mert nagyon kevés napelem került újra-hasznosításra. De most, hogy több van használatban, az újrafeldolgozás módjának meghatározását már kutatják, hogy mire a napelemek 15-25 év múlva üzemen kívül lesznek, felelősségteljesen ártalmatlaníthassák őket.

A megújuló energia minden formája segít csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait azáltal, hogy szén-dioxid-kibocsátás nélkül táplálja energiával világunkat és a naperőművek használata, terjedése kulcsfontosságú módja a globális fenntartható fejlődési célok teljesítésének, tiszta energia biztosításával.

Rovat:
Tech