5 ok, amiért érdemes idegen nyelvet tanulni

2022.04.04.
5 ok, amiért érdemes idegen nyelvet tanulni
101
Views

A modern korban, amikor a globalizáció a csúcson van, egy-két másodlagos nyelv ismerete több lett, mint a magas színvonal és az intelligencia egyszerű bravúrja, hanem sok esetben szigorú követelmény is.

Legyen szó szakmai, társadalmi vagy személyes okról, legalább egy idegen nyelv elsajátítása kötelező mindenkinek, aki a “felszínen” akarja tartani magát a mai társadalomban. Vess egy pillantást arra az 5 fő okra, amelyek az idegen nyelv tanulása felé terelhetnek.

1. Amikor szakmai követelmény a nyelv

Valószínűleg ez a fő oka annak, hogy valaki idegen nyelvet tanul. Sok szakmában a munkakörtől függően legalább egy vagy két idegen nyelv ismerete szükséges. A legtöbb munkahely megkövetelheti, hogy tudjon egy nemzetközi nyelvet, ott van például az angol nyelv, a francia, a spanyol vagy német, vagy vállalkozásspecifikus nyelvek, mint a kínai, japán, stb. Ha angol anyanyelvű vagy, akkor valamivel könnyebb dolgod lehet, mivel az angol a fő nemzetközi nyelv (és ez a leggyakrabban szerepel a munkaköri leírásokban), de ha nem, akkor a nyelv legalább középfokú ismerete létfontosságú lehet.

2. Társadalmi elismerés

Igen, egy idegen nyelv (vagy több) ismerete mindenképpen társadalmi elismerést jelent. Egy idegen nyelv ismerete szó szerint társadalmi áldás lehet, ha találkozol egy idegen nyelvűvel, akivel meg tudod értetni magad. Rendkívül le lesz nyűgözve, hogy a saját anyanyelvén tudsz velük beszélni, pedig helyileg nem vagy rákényszerülve, hogy bármi más nyelvet használj a sajátodén kívül, hisz “otthon” vagy. Ha a külföldi részt vesz egy üzleti megbeszélésen, ez a benyomás sikeres üzleti partnerséggé alakulhat, amely szakmai és társadalmi elismerést is jelent.

3. Családi kommunikáció

Gyakran előfordul, hogy különböző nemzetiségű személyekből álló házaspár egy általánosan ismert nemzetközi nyelven, például angolul érti meg egymást. Persze sok ilyen házaspár van, akik azonban meg akarják tanulni a másik személy anyanyelvét, nemcsak a jobb kommunikáció érdekében, hanem az irántuk érzett tiszteletből is.

4. Személyes elégedettség

Az idegen nyelv elsajátítása az egyik legmagasabb intellektuális cél, amelyet az ember elérhet. Gondolj egy nehéz rejtvényre vagy matematikai feladatra, amelynek megoldása hónapokig, ha nem évekig tartó folyamatos tanulást igényel. A megoldás folyamata nehéz és fáradságos lehet, de az öröm a végén megéri a fáradtságot.

Ugyanez a helyzet az idegen nyelv tanulásával: a tanulási folyamat nem könnyű, és sok apró problémát kell megoldani az út során. A probléma különböző aspektusaira kell összpontosítanod, például a helyesírásra, a nyelvtanra, az olvasásra, a kiejtésre és így tovább. Ha azonban szem előtt tartod a célodat, és nem veszíted el iránta az érdeklődésed, rendkívül nagy az esély a sikerre, és az intellektuális öröm, amit a végén megélsz, semmi máshoz nem hasonlítható.

5. Az elme egészségének megőrzése

Tudományosan bebizonyosodott, hogy egy új nyelv elsajátításának folyamata oly módon stimulálja az agyat, hogy jobban hajlandó lesz megérteni és megtanulni más témákat is, beleértve az „igazi” tudományágakat, mint például a matematikát, a fizikát, a kémiát és így tovább. Egy új nyelv elsajátításához több ezer új szó és fogalom memorizálása és megértése szükséges, ami jó edzést biztosít az agynak a jövőbeni igénybevételeire, amikor a memorizálás elengedhetetlen. Egy idegen nyelv tanulása után jobb eredményeket érhetsz el a vizsgára való felkészülésben, az információs asszimilációban és általában az elme egészséges és „aktív” megőrzésében idősebb korban is.

Sok sikert!

Rovat:
Oktatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here