A Ginkgo biloba jótékony hatásai

2022.06.06.
ginkgo biloba
100
Views

A ginkgo biloba nemcsak az egyik legősibb gyógynövény, hanem a Föld egyik legrégebbi fája is. Tudományos adatok szerint a fa az egész világon elterjedt, Kínában, Japánban és Koreában is megtalálható.

Az idő múlásával és a Ginkgo biloba népszerűségének növekedésével, mint hatékony farmakológiai és gyógyászati ​​hatóanyaggal, a növényt elkezdték termeszteni Európában és az Egyesült Államokban is.

A fa leveleit és magjait évszázadok óta széles körben használják a hagyományos kínai orvoslásban. A Ginkgo egyik legnépszerűbb alkalmazása a vérkeringést és az agyműködést javító eszköz, de számos egyéb egészségügyi előnnyel is társul.

Napjainkban a legnagyobb figyelmet a Ginkgo biloba kivonat kapja, amelyet a fa leveleiből vonnak ki.

Mi az oka a Ginkgo biloba gyógyító erejének

A ginkgo biloba a kínai népi gyógyászat kedvelt gyógynövénye, melynek számos értékes tulajdonságot tulajdonítanak.

A modern tudományos kutatások szerint a növény jótékony hatásának nagy része az összetételében található flavonoidok és terpének gazdag tartalmának köszönhető.

Flavonoidok

A flavonoidok különféle vegyületek csoportja, amelyek részt vesznek a növények, gyümölcsök és zöldségek anyagcseréjében.

Különböző típusú flavonoidok léteznek, amelyek mindegyikét különböző módon bontja le az emberi szervezet. Ezeknek a kémiai vegyületeknek az emberi szervezet számára legfontosabb funkciója az antioxidáns képesség.

Segítenek megvédeni a szervezetet a méreganyagoktól és csökkentik a szabad gyökök által okozott károkat. Ily módon a flavonoidok küzdenek az oxidatív stressz ellen és ellensúlyozzák a korai öregedést.

A Ginkgo biloba leggyakrabban előforduló flavonoidjai a kvercetin, a kaempferol és az Isorhamnetin.

  • A kvercetin étrend-kiegészítőként szedhető az immunitás erősítésére, gyulladáscsökkentő és allergiaellenes, az agy és a szív egészségének javítására, valamint a szervezet erősítésére.
  • A kaempferol csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, rákellenes hatású, javítja a szervezet természetes antioxidáns mechanizmusait. Az anyag képes modulálni a sejt apoptózist (programozott sejthalált) és csökkenti a gyulladást.
  • Az Isorhamnetin jól ismert a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásairól. A vegyület ellensúlyozza az érelmeszesedést, védelmet nyújt az ischaemiás betegségek és a trombózis ellen. Ezenkívül az izoramnetin gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és hatásos lehet bizonyos típusú rákos sejtekkel szemben.

A Ginkgo biloba előnyei

A fitonutriensek bősége miatt a Ginkgo biloba bevitele számos egészségügyi előnnyel jár az emberi szervezet számára.

Az ősi csodaszer egyik legnépszerűbb alkalmazása az értágító és a szív- és érrendszeri, valamint az agy egészségének javítására szolgáló eszköz. Természetesen ez csak néhány alkalmazása az ősi csodaszernek.

Harcol a szervezetben az oxidáció ellen

Manapság gyakran hallani a szabad gyökök hatásairól és az oxidatív stressz káros hatásairól.

Ezért az orvosi kutatások nagy része az antioxidánsokra és azok azon képességére összpontosít, hogy ellensúlyozzák a szervezetbe jutó oxidánsokat.

Bár a szabad gyökök természetes anyagcsere-folyamatok termékei, túlzott felhalmozódásuk a szervezetben sejtkárosodást okoz, és hozzájárul az idő előtti öregedéshez.

A ginkgo biloba egy bevált antioxidáns, amely hatékonyan küzd az oxidáció ellen, és nagymértékben semlegesíti a káros anyagok okozta károsodásokat.

Gyulladáscsökkentő szer

A gyulladás a szervezet normális védekező reakciója, amely aktiválja az immunrendszert és különböző gyógyulási folyamatokat indít el.

Egyes krónikus gyulladásos betegségekben azonban a gyulladásos válasz betegség vagy sérülés nélkül is aktiválható. Hosszú távon ez a szövetek és a DNS maradandó károsodásához vezethet.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a Ginkgo biloba kivonat képes csökkenteni a gyulladásos markereket a sejtekben számos egészségi állapot esetén.

Az adatok szerint a Ginkgo kivonat szedése csillapítja a gyulladást olyan betegségekben, mint az ízületi gyulladás, irritábilis bél szindróma, rák, szív- és érrendszeri betegségek, szélütés. Nagyrészt ez lehet a Ginkgo biloba széles körben elterjedt hatásának gyökere.

Javított szív- és érrendszeri egészség

Szívbetegeknél és időseknél végzett vizsgálatok szerint a Ginkgo biloba-kiegészítő fogyasztása fokozza a véráramlást a test különböző részein, és értágítóként szolgál.

A növény szív és agy egészségére gyakorolt ​​pozitív hatását az összetételében található egyes anyagok értágító hatásának, valamint gyulladáscsökkentő hatásának tulajdonítják.

Ez rendkívül előnyös lehet a keringési zavarok kezelésében.

Potenciális eszköz az agy egészségének javítására

Mint már említettük, a Ginkgo kifejezett értágító tulajdonságokkal rendelkezik, és serkenti az agy működését.

Egyes tanulmányok eredményei az Alzheimer-kórban és a demenciában szenvedő betegek tüneteinek javulását mutatták ki a kiegészítő hosszú távú használatával.

Ez a hatás főként a betegségek hagyományos orvosi technikákkal és Ginkgo biloba kivonattal történő kiegészítésével kombinált kezelésénél figyelhető meg.

Bár a szakértők még mindig bizonytalanok a Ginkgo agyra gyakorolt ​​hatásában, a csodaszert évszázadok óta használják a kognitív funkciók javítására.

Ezenkívül egyes szakértők úgy vélik, hogy a növény elősegítheti a szellemi munkát és a depresszió elleni küzdelmet, valamint pozitív hatással van a pszicho-érzelmi egészségre.

Ez az egyik előfeltétele a Ginkgo biloba népszerűségének, amely javítja a memóriát, a koncentrációt és a fókuszt. A témában végzett klinikai vizsgálatok ellentmondásosak, és nem adnak egyértelmű válaszokat. A ginkgot azonban évezredek óta használják a kínai orvoslásban, és minden bizonnyal jótékony hatással van az általános egészségre.

Rovat:
Egészség