Az elektromos járművek előnyei

2022.08.12.
Az elektromos járművek előnyei
32
Views

Az elektromos járműveknek számos előnye van a hagyományos benzines vagy dízelmotoros autókkal szemben. Nézzük, melyek ezek:

Olcsóbb a menetidő

Az elektromos járművek töltéséhez szükséges villamos energia költsége körülbelül 40%-kal kevesebb, mint egy hasonló méretű, azonos távolságot megtett jármű benzinhasználatának költsége. A költség még alacsonyabb lesz, ha az elektromos áramot napelemes rendszeréről vagy ingyenes töltőállomásokon tölti.

Olcsóbb a fenntartása

Az akkumulátoros elektromos járműben kevesebb mozgó alkatrész van, mint a hagyományos benzines/dízelmotoros autókban. A szervizelés viszonylag egyszerű, ritkábban kerül rá sor és összességében olcsóbb, mint egy benzines/dízelmotoros járműnél.

Minden elektromos akkumulátor hatásfoka egy idő után leromlik (működik, csak kevésbé hatékony). A legtöbb autógyártó garantálja, hogy az elektromos járművek akkumulátorainak hatásfoka körülbelül nyolc évig nem esik le egy bizonyos szint alá. Ha igen, akkor szükségessé válhat az akkumulátor cseréje.

A plug-in hibrid elektromos járművek benzin- vagy dízelmotorral is rendelkeznek, amelyek javításra szorulhatnak időnként, így ezek karbantartása többe kerül, mint a tisztán elektromos járműveké.

Olcsóbb regisztrálni

A hatóság kedvezményt biztosít az elektromos járművek vásárlása esetén, valamint folyamatos kedvezményeket nyújt a regisztráció és később a használat során.

Jobb a környezetnek

Kevesebb szennyezés: Az elektromos járművek vezetése mellett hozzájárul a kipufogógáz-kibocsátásból származó káros légszennyezés csökkentéséhez. Az elektromos autók kipufogógáz-kibocsátása nulla, de az elektromos hálózatról töltve mégis bizonyos mértékű üvegházhatású gázok kibocsátását eredményezheti a használata az elektromos áram létrejöttének folyamata miatt.

Megújuló energia: Ha napelemes rendszerrel rendelkezik, és napközben tölti az elektromos autóját, még tovább csökkentheti üvegházhatású gázok kibocsátását.

Jobb az egészségünknek

A káros kipufogógáz-kibocsátás csökkentése jó hír az egészségünkre nézve. A jobb levegőminőség kevesebb egészségügyi problémához és a levegőszennyezés okozta egészségügyi költségekhez vezet. Az elektromos járművek csendesebbek is, mint a benzines/dízel autók, ami kisebb zajszennyezést jelent.

Jobb a hálózat számára

Ha az elektromos járművek töltését hatékonyan menedzseljük, főként a csúcsidőszakon kívül, az segít egy laposabb villamosenergia-hálózati igényprofil kialakításában egy tipikus 24 órás időszakban. Ez segít nekünk abban, hogy:

  • jobban kihasználják ki az elektromos hálózatot
  • segít az elektromos járművek tulajdonosainak elkerülni a magasabb költségű töltési időszakokat
  • elősegíti a teljes villamosenergia-rendszer hatékonyabb működését
  • támogatja a több kis és nagy léptékű megújuló energiarendszer villamosenergia-hálózatba történő integrálását.

Energiabiztonságunk szempontjából jobb

Országos szinten az elektromos járművek segíthetnek Magyarország energiabiztonságában. Jelenleg Magyarország nagymértékben függ más országoktól a kőolaj-, és földgázimport tekintetében.

Az elektromos járműveket könnyű helyi és megújuló energiaforrásokból táplálni, így csökken a külföldi olajtól, földgáztól való függőségünk.

Rovat:
Autó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here